Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Aardhommel’ (214)

Het zonnetje schijnt en achter glas is het lekker warm met de zon op mijn arm. Buiten kijk ik naar de Blauwe Druifjes of ik er een insect op zie. Op het pad naar ons huis zie ik wel een insect lopen en ik pak mijn Iphone om dit te fotograferen.

Als ik de voordeur open, vliegt er een dikke hommel op. Het is 2 maart even voor 13:00 uur. De warmte zal er wel voor zorgen dat deze hommelkoningin tevoorschijn is gekomen. Ik las dat dit voor de grote aardhommel al half februari kan. Plots zie ik ook een vlinder fladderen. Na enige tijd zag ik dat het een Kleine Vos was. De Sierkers aan de overkant laat steeds meer zien dat de knoppen in bladeren kunnen veranderen.

Inmiddels ben ik een week verder en heb ik diverse andere ideeën voor deze column. Het is lastig kiezen, maar als ik de documentaire ‘My garden of thousand bees’ bekijk op vrijdag 8 maart op NPO2 dan weet ik het wel. Terug naar de bijen of liever de Aardhommel. Wat een joekel is de koningin. Hommels horen tot de bijen. Deze Grote Aardhommel was op zoek naar een holte om daarin haar eieren te leggen. Het stuifmeel dat ze verzamelt, wordt door haar brommen losgetrild van de helmdraad.

Inmiddels heb ik een bijenhotel en nu eens zien wat er zoal in komt. Het is verwonderlijk wat er toch allemaal in en rond het huis te zien is. Het meest vreemd is dat je veel niet kent. Ik hoop met deze columns een bijdrage te leveren aan het ontdekken van de eigen omgeving. De foto is genomen in de voortuin op 2 maart door de auteur.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button