Lokaal nieuwsNieuws

Druk bezochte boek presentatie Geschiedenis Begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer

WIERINGERWERF – Zondagmiddag was de boekpresentatie over de geschiedenis van de begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer. Deze werd drukbezocht door vele geïnteresseerden. Ina Hoogenbosch-Glas, de schrijfster/onderzoekster van het boek heeft twee jaar gedaan om tot een boek te komen. Met een PowerPoint op de achtergrond vertelde Ina hoe ze tot dit resultaat gekomen was en wat er zoal bij komt kijken. Vele archieven en kranten werden doorgenomen met verrassende resultaten. Het archief in Alkmaar was een rijke bron voor informatie. Het gemeentelijk archief van de Wieringermeer ligt daar opgeslagen. Oude notulen boeken van de begrafenisvereniging werden uitgeplozen. Er werden diverse onderwerpen aan het licht gebracht, over het klassenstelsel, de betonnen paaltjes en de vele symbolen op de aula, de grafmonumenten en de symboliek van bloemen.

Mooi stukje was het terug vinden van een broertje. Moeder die zich al lang afvroeg waar haar zoontje was begraven en waar het lag en of nog ergens ligt. Het antwoord werd gevonden: bij een van de betonnen paaltjes, de familie was hier erg blij mee. Ook over het begraven zelf, hoe dit vroeger ging en hoe dit tegenwoordig gaat. De begrafenisvereniging Wieringermeer is ook toe gelicht en hun vele medewerkers. De aula die maar niet kwam en het onderhoud van de begraafplaats is beschreven. Ook waar men vroeger in het begin van de polder werden begraven. Dit boek is tot stand gekomen door sponsoring van de Hollands Kroonse Uitdaging en het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Het eerste boek werd overhandigd aan locoburgemeester/wethouder Lilian Peters en aan Arno van der Veeke de beheerder van de begraafplaats. Het Historisch genootschap kreeg ook een exemplaar voor in het archief en de voorzitter Jan Wouts nam het boek in ontvangst.

Na afloop werd er grif gebruik gemaakt om het boek te kopen. Er werd nog lang na gepraat en iedereen was bijzonder onder de indruk van de gegevens en het uiterlijk van het boek. Het boek is nog te verkrijgen d.m.v. een mail te sturen naar ina.hoogenbosch-glas@quicknet.nl. Het boek kost € 20,00 excl. verzendkosten. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting in oprichting ‘Werkgroep Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer’.

30 september om 10.30 is er een rondleiding op de begraafplaats in Middenmeer. Onder leiding van Ina Hoogenbosch-Glas zal de geschiedenis van beide begraafplaatsen verteld worden. Tevens is er de mogelijkheid om het boek te kopen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button