Er op uitLokaal nieuwsNieuws

De stilte van een begraafplaats

WIERINGERWERF – Het is stil, alleen de vogels hebben een drukke conversatie met elkaar. De zon schijnt door het gebladerte van de grote beuken. De wind ruist rustig door de toppen, en versterkt de serene rust van de begraafplaats in Middenmeer. In het uitvaartwezen zijn heel veel veranderingen gaande. Natuurbegraafplaatsen zijn in zwang gekomen of men kiest cremeren. Dit betekent dat er steeds minder mensen op traditionele wijze worden begraven. Dit heeft tot gevolg dat ook op de begraafplaats in Middenmeer veel zerken worden weggehaald. Met name oude graven waar de nabestaanden afstand van hebben genomen.

Ina Hoogenbosch is in de geschiedenis van de algemene begraafplaats Wieringermeer gedoken en vond daar een schat aan leuke, interessante en onthullende informatie. De opbouw, uitbouw en het onderhoud van de begraafplaats heeft heel wat discussie gekost en geeft een prachtig inkijkje op de manier van denken toen. Met name de visie op het klassenstelsel, met een ietwat hilarisch einde toont dat aan. De doortastendheid van de polderbewoners wordt zichtbaar na de onderwaterzetting van 17 april 1945 waarop polder en begraafplaats worden vernield. Een steeds terugkerend onderwerp betreft de grijze betonnen paaltjes achter op de begraafplaats. Zijn dit ‘armengraven’ of vergeten graven? In dit boek wordt het mysterie onthuld. Het geheel is een prachtige historische beschrijving geworden van hoe het uitvaartwezen zich vanaf 1935 tot in 2023 heeft ontwikkeld. De werkgroep ‘Behoud erfgoed begraafplaats Wieringermeer’ spant zich in om deze mensen te kunnen blijven herdenken door de zerken van hun graven te behouden en er zo geen ‘kaalslag’ plaats vindt.  Het is de plek waar nabestaanden komen om hun dierbaren te gedenken, te eren met een bezoekje, of om hun graf te verzorgen en even stil te staan bij het leven dat geleefd is. Een begraafplaats met de allure van een park.

‘Houdt de begraafplaats en de mensen die hun stempel hebben gedrukt op de polder en wat ze hebben betekend op welke manier dan ook in ere. Laat hun zerken staan’ is de oproep die in dit boek doorklinkt. De aanbevelingen geven aan hoe je dit kunt verwezenlijken. Het is een boek over het verleden met een duidelijke blik op de toekomst! Het boek wordt op 17 september om 14.00 gelanceerd in de theaterzaal van de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Het boek is vanaf dat moment te verkrijgen of via het emailadres: Ina.hoogenbosch-glas@quicknet.nl.  Voor € 20,00 bent u in het bezit van dit boek exclusief verzendkosten.

Laat meer zien
Back to top button