BedrijvennieuwsLokaal nieuwsNieuws

Dag van de Begraafplaats

MIDDENMEER – Voorheen het Weekend van de Begraafplaats en daarvoor zelfs de Week van de Begraafplaats. Een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed.

“De Week van de Begraafplaats werd internationaal in 2014 voor de twaalfde keer georganiseerd en sinds dat jaar ondersteunt ook Nederland dit initiatief. In de gemeente Hollands Kroon is het initiatief voor het eerst opgepakt in 2021 door Jacqueline van Keur Uitvaartzorg in Wieringerwaard. Dit jaar sluiten ook wij, Gerda en Marloes Bekema Uitvaartverzorging, aan op 22 april op de begraafplaats van Middenmeer.

Als 2e en 3e generatie uitvaartondernemers in de Wieringermeer vinden wij het belangrijk dat we kunnen blijven gedenken maar zeker ook omdat een begraafplaats een plek kan zijn voor bezinning, rust en zelfreflectie.” vertelt Marloes Bekema.

Wat gaat er schuil achter een grafmonument, hoe hebben de nabestaanden zich gevoeld, wat maakt dat het ene graf er zo verzorgd en vol bij ligt en er bij een ander graf zichtbaar achterstallig onderhoud te zien is?  Interessante vragen waar je zelf als bezoeker je antwoord op moet vinden of deze uitleg misschien ook op deze dag van een deskundige kunt horen.

“Begraafplaatsen kunnen ook ontroeren, soms door een enkel woord, afbeelding of de tekst. Soms ook door bijzondere voorwerpen of persoonlijke eigendommen op het graf; het roept vraagtekens op. In samenwerking met de Gemeente Hollands Kroon en het Historisch Genootschap Wieringermeer is deze dag in Middenmeer tot stand gekomen.

Hollands Kroon wil graag aan de slag met een toekomstvisie voor de gemeentelijke begraafplaatsen. Hier wordt op dit moment al aan gewerkt, maar ze hebben ook uw input nodig. Er is een vragenlijst gemaakt die u kunt invullen. Bijvoorbeeld of er interesse is voor een natuurlijke begraafplaats in Hollands Kroon. Of uw mening over het onderhoud. U kunt ook aangeven of u een andere vorm van gedenken wil zien.

Blij zijn wij dan ook met de aanwezigheid van Arno van der Veeke, begraafplaatsbeheerder namens de Gemeente Hollands Kroon die u graag te woord staat over de diversiteit van beplanting, onderhoud en grafrechten op de begraafplaats. Arno is te vinden bij de Hollands Kroon mobiel, zowel Arno als wij staan u graag te woord. Wij maken ons sterk om u te laten zien waarom het belangrijk is om o.a. de begraafplaats in Middenmeer zoveel mogelijk in “oude staat” te laten….rusten. Ook willen we de aandacht vestigen op welke mogelijkheden er allemaal zijn rondom begraven, voorkeur voor de plek van het graf en dergelijke’, vult Gerda aan.

Rondleiding
‘Op deze dag van de begraafplaats zal Ina Hoogenbosch-Glas, namens het Historisch Genootschap Wieringermeer twee rondleidingen verzorgen, om 12.30 en om 14.30 uur. Ina zal u langs de Gedenkboom en langs bijzondere graven op deze begraafplaats leiden, daarbij vertelt zij u historische wetenswaardigheden. Ook zal zij uitleg geven over de betonnen paaltjes die u over de begraafplaats zo hier en daar zult zien. En helaas, er is ook een afdeling kindergraven en graven voor stil geboren kindjes. Ook daar is een gepaste uitleg bij.

Wij wensen u een mooie wandeling en zien u ook graag voor een kopje koffie/ thee en een korte ontmoeting. Wij hopen dat u de wandeling net zo leerzaam vindt,  zoals wij dat enkele weken geleden hebben ervaren en dat u voor de toekomst wilt uitdragen dat wandelen op ‘een begraafplaats’ interessant en mooi kan zijn.’ vertelt Marloes over het programma.

‘Tevens zullen er meerdere ondernemers aanwezig zijn om antwoord te geven op al uw vragen rondom begraven en een overlijden. Zo zal bijvoorbeeld de plaatselijke bloemist aanwezig zijn om juist op deze dag een mooi plantje of decoratie op of bij het graf van uw dierbare te plaatsen. Er worden diverse vervoersopties laten zien. Er is een juwelier aanwezig met as sieraden, vrijwilligers van het bijna voltooide hospice op Westerland, de ontwikkelaar van de Gedenkboom laat u de blaadjes en mogelijkheden zien en tevens zullen hij en de steenhouwerij mogelijkheden tot grafmonumenten tentoonstellen.’ vult Gerda het programma voor de rest van de dag aan.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel over de dag van de Begraafplaats nog tips en/ of vragen? Neem dan contact op via info@bekema-uitvaartverzorging.nl.

Laat meer zien
Back to top button