ConcertEr op uitLokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Creona bestaat 50 jaar; vijf keer groot feest!

‘Creona in 1974.’ – Foto aangeleverd

WIERINGERWERF – Muziekvereniging Creona bestaat dit jaar 50 jaar, alle reden voor feest! Hierbij hoort muziek, en daar gaat Creona op trakteren. Dat Creona muziek kan maken, is bij de inwoners van de Wieringermeer bekend! Dit onder meer door optredens tijdens de carnavalsoptocht, avondvierdaagse, intocht van Sinterklaas, familiefeest, Koningsdag en 4-mei-herdenking enz. De club is altijd bereid om een bijdrage te leveren aan de feestvreugde en de saamhorigheid in de polder.

Daarnaast geeft de vereniging diverse keren per jaar een concert in de Cultuurschuur, het culturele hart van Wieringerwerf. Verder ondersteunt de club soms een kerkviering, of speelt op een festival. De muziek die Creona maakt is dan ook zeer gevarieerd, van mooie koralen tot swingende bigbandmuziek en alles wat daar tussen zit.

Creona bestaat uit twee geledingen: de fanfare met instrumenten als trompet, tuba, bugel, trombone, hoorn, bariton, saxofoon en drums, daarnaast de malletband met melodisch en gewoon slagwerk. Behalve gezamenlijke optredens hebben de fanfare en de malletband ook hun eigen activiteiten.

In dit lustrumjaar brengt Creona vier concerten:

Zaterdag 30 en zondag 31 maart Ali Baba en de 40 rovers, een spannende vertelling over trouw, jaloezie, liefde en wraak, met prachtige, swingende muziek en twee gedreven acteurs die de scènes tot leven wekken. Hierdoor ontstaat boeiend interactief theatraal spel voor jong en oud, dat zowel een lust voor het oog als het oor zal zijn. De theaterzaal van de Cultuurschuur zal zich in Oosterse sferen hullen.

Twee matineevoorstellingen, zaterdag vooral bedoeld voor basisschoolleerlingen en hun ouders terwijl op de zondag de zaal ook voor onze senioren zal worden ingericht. De muzikanten van Creona o.l.v. dirigent Wim Hendriks hebben voortvarend gerepeteerd om de muziek die hoort bij dit sprookje, onder de knie te krijgen en dat is dan ook zeker te horen. De voorstelling duurt ruim een uur en start op beide dagen om 15.00 uur. Entreeprijs: Kinderen t/m 12 jr gratis entree!

Volwassenen betalen € 5, – aan de kassa bij binnenkomst. Vooraf reserveren via www.Creona.nl wordt sterk aangeraden! Een klein aantal Creona -muzikanten maakt momenteel een promotie-toer langs de basisscholen. Zij laten de kinderen alvast kennis maken met de muziek van het Ali Baba-concert en geven tevens uitleg over de diverse instrumenten. In april volgt een actie voor introductie-muzieklessen, in samenwerking met het team van enthousiaste muziekdocenten. Muziek maakt slim en voor je het weet speel je de sterren van de hemel.

Het tweede concert in deze lustrumreeks wordt geheel verzorgd door de malletband, op zaterdag
25 mei in de Cultuurschuur, aanvang 20.15 uur. Zij gaan door hun muzikale geschiedenis; met nummers uit de beginjaren toen ze nog een tamboer- en lyrakorps waren, b.v. een stukje modelmars en Adelita. Verder wordt er recent werk gespeeld en is er voor het publiek een muziekquiz, mét leuke prijzen! Het derde concert is op het havenfeest in Middenmeer, een koffieconcert op zondag 30 juni, aanvang 11.00 uur. Het publiek zal verrast worden door niveau en variatie: swingende bigbandmuziek, vrolijke popnummers en spannende solo’s. De koffie met wat lekkers wordt verzorgd door jongeren en hun begeleiders van “Give to Gambia”. De opbrengst komt ten goede aan hun zendingsreis deze zomer. De entree voor het concert is gratis, wel is een donatie na afloop van harte welkom, bestemd voor het eerdergenoemde muziekproject.

In het najaar, op vrijdagavond 8 november, is Creona te gast op de RSG Wiringherlant voor het grote lustrumconcert. Leerlingen én medewerkers zullen op hun beurt te gast zijn bij het orkest met een artistieke bijdrage. Creona kijkt hier enorm naar uit en is voor dit concert ook reeds aan het repeteren. Een behoorlijke muzikale en organisatorische uitdaging gaat Creona met dit  lustrumprogramma aan. De vereniging heeft dan ook op beide terreinen een lange historie c.q. veel ervaring. De geschiedenis van Creona gaat eigenlijk al terug tot 1934, toen de voorloper “Soli Deo Gloria” werd opgericht, die in 1969 overging in Creona, CREatieve Ontspanning Na Arbeid. Tal van hoogtepunten heeft de vereniging neergezet, een greep: radio-optreden, optreden bij de sluitingsceremonie van de Paralympics in 1980 te Arnhem, het megaspektakel Creona & Friends, optreden in de Beurs van Berlage en onlangs een gastoptreden op het Midwinterfestival in De Rijp.

Het muzikale niveau is beslist ook te danken aan de dirigent Wim Hendriks die al een kleine 30 jaar met veel passie en inzet de fanfare leidt. Zoals Creona muzikaal graag bijdraagt aan de saamhorigheid in de polder, is de vereniging zelf bijzonder blij om de steun vanuit de gemeenschap te ervaren. Dit gebeurt onder meer via de oud-ijzer-acties, donateurs, spontane giften, sponsoren, het schenken van een muziekstuk op naam en natuurlijk de komst naar de concerten. Dit jaar hoopt Creona extra op deze steun. Speciale dank gaat in dit kader alvast naar de Rotary Wieringermeer voor hun voortreffelijke startschot!

Creona is een gezellige club die serieus en met veel plezier muziek maakt. Om ook in de toekomst jubilea te kunnen vieren, verwelkomen zij graag nieuwe leden. Een team van enthousiaste muziekdocenten staat hiervoor klaar. De malletband repeteert twee-wekelijks op woensdagavond o.l.v. Rik van de Boor en de fanfare iedere donderdagavond, o.l.v. Wim Hendriks, beide in de Cultuurschuur. Zie ook www.Creona.nl en facebook Creona viert feest

Laat meer zien
Back to top button