Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Chris Nipshagen zet elke dag de bloemen buiten

Foto: De Meerpeen/Ton van Oers

MIDDENMEER – Met ondernemen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dat moet Chris Nipshagen (16) uit Middenmeer gedacht hebben toen hij in oktober 2020 samen met zijn buurjongen Rik de Vries Bloemen Service Middenmeer oprichtte. Het concept: bossen bloemen bij particulieren in Middenmeer aan huis verkopen en bezorgen. Chris vertelt er maar wat graag over: “dit initiatief werd door de inwoners in ons dorp erg gewaardeerd. De mensen kochten een mooie bos bloemen en kregen er altijd een gezellig praatje bij. In december 2021 volgde er ook een bloemenkraam aan huis bij ons aan de Wulk”. Inmiddels hebben de beide “firmanten” het te druk gekregen met school- en andere activiteiten. Het bezorgen paste daardoor niet meer in het systeem. De kraam wordt echter nog steeds goed bijgehouden. Chris: “door de week bestaat het assortiment op dit moment uit Hyacinten, Narcissen, en Witte en Blauwe Druiven, die we zelf bij de kweker vandaan halen. Op vrijdag en zaterdag wordt dit aangevuld met de exclusievere tulpen van Borst Bloembollen Obdam, het bedrijf waar ik stageloop. Borst broeit jaarlijks meer dan 170 soorten tulpen”.

Even terug in de tijd. Chris gaat naar school, de Titus Brandsma. Hierna volgt hij in Hoorn de Oscar Romero Havo-
opleiding waarbij meer rekening wordt gehouden met kinderen die dyslectisch zijn. “Lezen is dus niet mijn favoriete hobby” aldus Chris. “Lekker bezig zijn met bloemen daarentegen wel. Ik kwam vroeger regelmatig op de boerderij van mijn vrienden Joost en Hugo van Oers aan de Zuiderdijkweg. Hier speelde ik graag en ik vond het ook leuk om alle facetten van het tulpenkweken te leren en ging daar ook in de weekenden werken. Joost volgde inmiddels op het Clusius college (nu Vonk) de opleiding Plantenteelt. Daar had ik ook wel oren naar. Hoewel ik niet van een agrarisch bedrijf kom ligt mijn hart wel bij die sector. Na bezoek van een fysieke en digitale (i.v.m. Corona) Open Dag wist ik dat ik daar heen wilde. Ik besloot om de overstap van 3-Havo naar het MBO niveau-4 te maken, Plantenteelt, richting Bollenteelt. Ik voelde me gelijk op mijn plaats. Op dit moment ga ik drie dagen naar school en loop ik twee dagen stage bij Borst Bloembollen.

Dit bedrijf is lid van kwekersvereniging Decorum. Hiervoor moet je aan diverse kwaliteitseisen voldoen en wordt er ook gekeken hoe er met het personeel wordt omgegaan. Dat zit daar wel goed. Ik word heel goed begeleid en hou me bezig met de diverse takken van de bloemensport zoals orderpicken, veilingbonnen gereedmaken en ook werkzaamheden voor de webshop. De handel in de tulpen vind ik het leukste. Het bedrijf heeft samen met collega’s uit de branche ook een vestiging in Chili en Nieuw Zeeland. De bollen die daar worden geteeld komen met containers gesorteerd en al naar Nederland. Hierdoor kan Borst al vanaf augustus opplanten (op potgrond, vanaf oktober op water) en naar de veiling brengen of aan contractanten leveren. Ook teelt Borst Pioenrozen die straks weer in onze kraam te vinden zijn”.

“Ik hoop en heb eigenlijk al bevestigd gekregen dat ik op mijn 18e vast kan komen werken bij Borst Bloembollen. Ik heb er nu al zin in. Waarschijnlijk houden we onze bloemenkraam evengoed aan. Vorig jaar met het WK hadden we speciale acties. Dit liep best goed, tot Nederland er door Argentinië uit werd gewipt. Ik hoop dat ze met de nieuwe bondscoach de volgende keer langer in het toernooi kunnen blijven” aldus Chris tot besluit.

Laat meer zien
Back to top button