Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Boersma Drainage investeert in de toekomst

WIERINGERWERF – Boersma Drainage is van oudsher een begrip in de Wieringermeer en wijde omgeving. Als je het hebt over draineren dan is de naam Boersma niet ver weg. Al sinds 1946 is Boersma Drainage gevestigd in Wieringerwerf en daarmee, met meer dan 75 jaar ervaring, één van de oudste en meest ervaren drainagebedrijven van Nederland. Tim: “Mijn vader Johan kent de voormalig eigenaar/directeur van Boersma Drainage, Ygnaz, al jaren. Aangezien Ygnaz geen opvolging had en wel graag langzaam wilde afbouwen, vroeg hij ons of wij interesse hadden in een overname.” De geschiedenis en de kwaliteit van het bedrijf werd ook herkend door Johan Bork en Jan van der Meer. Op 1 januari 2020 werd Boersma Drainage dan ook overgenomen door de Gebroeders Bork en Jan van der Meer BV.

Bork en Van der Meer zagen mogelijkheden in het draineren. Ze hebben een duidelijke visie op de toekomst. Een visie die het werkgebied zal verbreden, waardoor ze naadloos aansluiten bij de werkzaamheden in de landbouw en de aannemerij. Daardoor zijn de werkzaamheden en de inzetbaarheid ook heel verschillend en afwisselend. De ene dag wordt er een akker in de polder voorzien van nieuwe drainage, een paar dagen later wordt het nieuw opgespoten deel op IJburg in Amsterdam van zijn waterproblemen afgeholpen. Bij Boersma Drainage kan dat allemaal. Dit komt naast de vernieuwde visie van Bork en Van der Meer door de kennis en ervaring van Ygnaz die nog steeds ondersteunt op vele fronten. Zo is hij nog steeds betrokken bij het aannemen van de drainagewerkzaamheden, doet hij nog eigen klussen en is hij bereikbaar voor klanten. Door zelf nog actief mee te werken in het bedrijf draagt hij zijn kennis één op één over aan zijn opvolgers. Zo is de dagelijkse leiding inmiddels in handen van Tim Bork. En is het bedrijf ook verhuisd van de Schelphorst naar Bork aan de Westerterpweg.


‘Voor de toekomst hebben we een aantal grote investeringen gedaan. Om binnen de branche bij te blijven hebben we een nieuwe kettinggraver van Holland Drain gekocht. Dit biedt ons de mogelijkheid tot onder andere diepgraven. We hebben bij de nieuwe machine twee graafbomen, daarmee kunnen we tussen de 2 en de 4,5 meter diep graven. Deze techniek kan voor zowel de landbouw als de bouw worden ingezet. Want in plaats van drains kunnen we met hetzelfde gemak ook kabels leggen. Door de gps functie kunnen we de drains of kabels registreren en bij onze opdrachtgevers informatie aanleveren waar ze liggen. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in nieuwe zandkarren. Deze hebben we samen met Gercon Techniek uit Middenmeer ontworpen zodat ze goed aansluiten bij onze visie en werkzaamheden. We hebben hiervoor gekozen voor grotere tandemassers met meer capaciteit waardoor er minder verkeersbewegingen nodig zijn. Ook hebben we hierbij specifiek gekeken naar de bodemdruk zodat we geen onnodige schade aan het land toebrengen. ’ zegt Tim Bork.

Naast de gewone drainage werkt Boersma Drainage met peil gestuurde drainage. ‘We hebben de mogelijkheid om een hoofddrain tot 250 mm doorsnede aan te leggen. Dit gebeurt met pvc buizen van 5 meter. Deze worden met een kettinggraver in de grond gelegd. Peil gestuurde drainage geeft een goede controle over de waterhuishouding. Zo kan men bij een hoge waterstand het water eenvoudig af laten vloeien naar de sloot. Bij droge periodes werkt dat precies andersom. Dan kan je het water uit de sloot in het drainage systeem laten lopen. Door deze controle over de waterhuishouding wordt er heel efficiënt met het beschikbare water omgegaan. Met de klimaatverandering wordt gecontroleerde waterhuishouding steeds belangrijker.’ licht Jan van der Meer het proces en de mogelijkheden daarvan toe. Bij alle technieken is er de mogelijkheid om aan te vullen met zand of schelpen.

Drie-eenheid
Johan Bork en Jan van der Meer kennen elkaar al jaren. Toch zijn beiden actief in een ander spectrum van de agrarische sector. De gebroeders Bork ontwikkelden samen met Bos Bolsward een combinatie van een dozerbak met een kilverbak. Hierdoor kunnen de egalisatiewerkzaamheden beduidend sneller worden uitgevoerd. ‘Daarnaast doen we ook hele traditionele dingen. Zo handelen we bijvoorbeeld ook in betonplaten. Veel traditioneler kan het niet. De betonplaten worden ook op locatie gelegd. En daarvoor hebben we ook diverse mogelijkheden om het transport te regelen.’ zegt Johan Bork. Maar ook op het gebied van ander loonwerk zijn de agrariërs bij Bork aan het juiste adres. Zo is het bedrijf ook gespecialiseerd in het bollen rooien en planten in netten.

Jan van der Meer BV richt zich op de werkzaamheden in de akkerbouw. Naast de werkzaamheden op de eigen boerderij verzorgen ze werkzaamheden voor derden. Hierbij moet gedacht worden aan zaai- en rooiwerkzaamheden. Zo is Jan van der Meer BV te vinden op veel akkers in de polder. Of het nu gaat om suikerbieten rooien of combinen, je komt ze overal tegen.

In 2016 zijn Bork en Van der Meer begonnen met het plaatsen van inundatiebakken met polyester golfrollen. Na een tweetal jaren gezamenlijk perfectioneren van het inundatiesysteem hebben Bork en Van der Meer nu een goed systeem voor zavelgrond. ‘We hebben onze eigen machines ontwikkeld om de bakken te plaatsen en dat werkt uitstekend. Inundatie is een natuurvriendelijke manier om de problemen met aaltjes aan te pakken. Maar liefst 99 procent van de larven van de aaltjes zijn door zuurstofgebrek niet meer levensvatbaar.’ vertelt van der Meer trots.

Maar de uiteindelijke kracht is de drie-eenheid. Het personeel van Bork en Van der Meer is bij alle drie de bedrijven inzetbaar, waardoor er een grote mate van flexibiliteit ontstaat. Daardoor is, als er een stapje extra nodig is, altijd een oplossing binnen handbereik. Door de samenwerking van de drie familiebedrijven zijn zij volledig toekomstbestendig. Jan: “Met Gebroeders Bork bieden wij een totaalpakket op het gebied van inundatie: van egaliseren en draineren. Hiermee kunnen we een compleet grondverbeteringspakket aanbieden.”

Tim vult hem aan: “Daarnaast kunnen wij nu zowel in de landbouw en akkerbouw als in de bouw- en aannemerij ons laten gelden als kundig drainagebedrijf, vanwege de overname van Boersma Drainage én vanwege de aanschaf van de nieuwe kettinggraver. Door samen te werken en goed in de gaten te houden wat de vraag in de markt is, zorgen wij ervoor dat we up-to-date blijven. Daarnaast zijn we allemaal van een andere leeftijdscategorie. Nieuwe ideeën in combinatie met passie, kennis en ervaring zorgen ervoor dat wij toekomstbestendig zijn en blijven.”

Meer informatie: www.gebroedersbork.nl, www.waterbakkenplaatsen.nl en www.boersmadrainage.nl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button