Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Boeren in actie: Wieringermeer wurdt stikje Fryslân

Foto: Provincievlag.nl

WIERINGERWERF – Op veel boerenerven in de Wieringermeer wappert inmiddels de Friese vlag. Net als veel andere collega’s in Noord-Holland zijn ze een actie begonnen om zich aan te sluiten bij de provincie Friesland. Ze hebben genoeg van het bestuur in de eigen provincie en zijn nu een burgerinitiatief gestart om Fries te worden.

‘We voeren actie tegen het beleid vanuit Haarlem en Den Haag’, vertelt akkerbouwer en actievoerder Rob Smit uit Wieringerwerf tegen Matthijs Gemmink van NH Nieuws.  ‘Vanavond en morgen gaan we overal Friese vlaggen ophangen. We willen zoveel mogelijk handtekeningen ophalen voor ons burgerinitiatief. Het wordt tijd dat de elite in Haarlem gaat luisteren naar de bevolking op het platteland.’

Diverse boeren hebben op het eigen erf al een Friese vlag opgehangen. De komende tijd worden die ook op meer publieke plekken bevestigd en als ze vrijdag op zijn dan krijgen ze nieuwe van de buren: “We hebben met Friese boeren halverwege de Afsluitdijk afgesproken. Daar gaan we ook een voorlopige overdracht van de grond ondertekenen.”

De actievoerders zijn van plan om vrijdag met zo’n twintig trekkers naar Breezandijk te rijden om daar hun Friese collega’s te ontmoeten. Daarna willen de Noord-Hollanders naar Haarlem om er hun burgerinitiatief aan te bieden aan de Commissaris van de Koning. ‘Voor de taal moeten we nog even op cursus. ‘Fryslân boppe en oant moarn’ is het enige dat we nu onder de knie hebben’, zegt Smit met een lach.

Laat meer zien
Back to top button