GemeentenieuwsLokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Bermen vol bloemen en bijen in Hollands Kroon

‘Bij het zwembad De Venne in Hippolytushoef heeft de gemeente een ‘bijenberm’ gecreëerd’ – Foto: Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Het is u vast wel eens opgevallen als u in de zomermaanden buiten bent dat op veel plaatsen in onze gemeente bermen en oevers niet worden gemaaid. Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de gemeente dit niet ‘netjes’ bijhoudt?

Waarschijnlijk heeft u het al eens gehoord of gelezen, maar met de bijenstand gaat het niet goed in Nederland. Om de bijen te helpen heeft Hollands Kroon vorig jaar en dit jaar bermen ingezaaid met bloemenmengsels. Want hoe meer bloemen, hoe meer bijen. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving van bloemen; zonder de bijen geen groente en fruit. Bijen bestuiven ook wilde bloemen en planten, dit is belangrijk voor het behoudt van de natuur en de biodiversiteit.

Dus wat op het eerste gezicht een ‘slordig bijgehouden’ berm lijkt, is eigenlijk een mini-natuurreservaat. Door op bepaalde plaatsen minder vaak te maaien geeft men op verschillende plekken in onze gemeente de natuur de ruimte. Kruidachtige planten die dan groeien en bloeien, trekken vlinders, bijen en insecten aan die op hun beurt weer kikkers, allerlei vogels en andere dieren aantrekken. Goed voor de biodiversiteit en bovendien mooi om te zien! De komende jaren gaat de gemeente Hollands Kroon door met het inzaaien van bermen met bloemenmengsels.

Ieder najaar worden alle sloten en bermen natuurlijk wel gemaaid in verband met het goed kunnen afvoeren van het regenwater. De sloten moeten namelijk goed door kunnen stromen om ze naar het winterpeil te kunnen bemalen en te houden.

Laat meer zien
Back to top button