Lokaal nieuwsNieuwsPolitiek

Asielopvang in Hotel van der Valk in Wieringerwerf

WIERINGERWERF – In het dorp doen de afgelopen dagen de geruchten al de ronde over de opvang van asielzoekers in Hotel Van der Valk in Wieringerwerf. De spreidingswet heeft gevolgen voor alle gemeenten in Nederland, zo ook voor Hollands Kroon. Zo heeft de gemeente de opdracht gekregen om in totaal 279 asielzoekers op te vangen voor 1 juni 2025. Daarnaast heeft het Rijk is aangegeven dat er voor 100 asielzoekers versneld een plek moet worden gerealiseerd. Hiervoor is het COA aan zet.

Zoals de afgelopen periode al veelvuldig in de media viel te lezen zijn hotels hiervoor vaak de aangewezen plekken. Het COA heeft een landelijke samenwerking met Van der Valk Hotels. Hierdoor is ook het Hotel Wieringerwerf in beeld gekomen. De gesprekken tussen het COA, het hotel en de gemeente zijn nog niet afgerond. Echter doordat het personeel van het hotel eerder deze week werd ingelicht over de situatie is er in Wieringerwerf onrust ontstaan. Dit heeft er toe geleid dat de gemeente Hollands Kroon om 18.00 uur vanavond een persbericht, zoals hieronder te lezen,  heeft doen uitgaan.

Asielopvang in Wieringerwerf

Wij vinden het heel erg vervelend dat geruchten over asielopvang in Van der Valk Hotel Wieringermeer inwoners eerder hebben bereikt dan juiste en volledige informatie.

Opvang in Wieringerwerf
De gemeente Hollands Kroon is, net als vier andere gemeenten in Noord-Holland, door het Rijk en COA dringend verzocht om mee te werken aan de versnelde opvang van 100 asielzoekers. Door een landelijke samenwerking tussen het COA en Van der Valk Hotels is hiervoor Hotel Wieringermeer in beeld gekomen.

Door urgentie gedreven
Door de inwerkingtreding van de Spreidingswet en de enorme druk op opvanglocaties in Nederland staan wij open voor dit dringende verzoek. Wij vinden dat ieder mens een dak boven het hoofd verdient. Wel hebben wij aangegeven dat er goede afspraken gemaakt moeten worden. Onder andere over maximale duur van deze tijdelijke opvang en waar de mensen daarna opgevangen gaan worden. Op dit moment worden hier de gesprekken met het COA en hotel van der Valk over gevoerd.

Waarom is deze vraag gesteld?
Onlangs is de Spreidingswet in werking getreden. Die verplicht alle gemeenten in Nederland om opvang te bieden aan mensen die in Nederland om bescherming vragen. Als onderdeel van deze verplichting staan wij open om medewerking te verlenen aan het opzetten van de opvang in het hotel. De 100 opvangplekken die hiermee beschikbaar komen, zijn de eerste van de 279 opvangplekken die wij verplicht moeten aanbieden.

Wij willen u betrekken
We begrijpen dat deze ontwikkelingen indruk maken. Zeker omdat de informatie niet volledig en wellicht niet geheel juist is. Op dit moment zijn wij samen met het hotel en het COA druk bezig met het verzamelen van de informatie en het inzichtelijk maken van wanneer er wat gaat gebeuren. Dit alles willen wij gezamenlijk met u delen tijdens een informatiebijeenkomst.

Informatiebijeenkomst
Helaas kunnen wij op dit moment nog niet vertellen wanneer deze bijeenkomst gaat plaatsvinden. Het streven is om dit zo snel als mogelijk te doen. Wij begrijpen dat u nu al vragen of zorgen heeft die u wilt delen. Dit kunt u doen met een e-mail naar opvang@hollandskroon.nl. Tijdens de informatieavond staan wij u persoonlijk te woord.

Laat meer zien
Back to top button