GeschiedenisLokaal nieuwsNieuws

Anita Blijdorp publiceert boekje ‘Catrinus Douma (1917 – 1945), sleutelfiguur in het verzet’

Nieuw onderzoek onderstreept rol Catrinus Douma als sleutelfiguur in het verzet

In het boekje ‘Catrinus Douma (1917 – 1945), sleutelfiguur in het verzet’ publiceert Anita Blijdorp nieuwe informatie over de Slootdorper die op 9 februari 1945 in Zaandam werd gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Eerbetoon
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een eind aan het leven kwam van verzetsman Douma. Hij werd 27 jaar. Catrinus kwam in 1938 in de Wieringermeer, woonde in Slootdorp, en was stimulator van verzetswerk: hulp aan onderduikers, organiseren van een lokale editie verzetskrant Trouw, leveren van illegale voedselvoorraden, hulp aan spoorwegstakers, enz.

Het lustrumjaar, vieren van 75 jaar Vrijheid werd in Slootdorp aangrepen om de schijnwerpers te zetten op deze vergeten verzetsstrijder en poldergenoot. In aanwezigheid van familie en poldergenoten werd op 6 juni werd in Slootdorp het Catrinus Doumaplein onthuld bij de protestantse kerk aan de Langeweg. Hier is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen uit de periode 1940 – 1945.

Sleutelfiguur
In de aanloop naar 6 juni 2020 en ook daarna kwam veel meer, nog onbekende informatie naar boven. Uit aanvullend onderzoek kwam waardevolle informatie naar boven over de oorlogstijd in de Wieringermeer en in het bijzonder over de persoon Catrinus Douma. Zo blijkt dat Douma in het vroege voorjaar van 1944 is ingeschakeld door de top van de landelijke LO om een geldbedrag van 70 duizend gulden op te halen, bestemd voor het verzorgingswerk van onderduikers in de Wieringermeer en omstreken. Hij fietste daarvoor vanuit Friesland naar Barendrecht om het geld op te halen en vervolgens naar de polder.

Gratis beschikbaar
In een online uitgave (pdf) heeft Blijdorp verschillende bronnen bij elkaar gebracht die Catrinus Douma typeren als persoon en zijn sleutelrol in het verzet. Het boekje, 38 pagina’s tekst en afbeeldingen, is verkrijgbaar als pdf via www.wieringermeer.nl.

 

Laat meer zien
Back to top button