Lokaal nieuwsNieuwsPolitiekRegionaal nieuws

Aanvraag motorcrossterrein morgen ter beoordeling in de gemeenteraad

Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

WIERINGERMEER – Morgenavond behandeld de gemeenteraad van Hollands Kroon de aanvraag voor een motorcrossterrein op de hoek van de Alkmaarseweg en de Groetweg. De motorcrossers van de Niedorper Motroclub zijn al bijna 40 jaar op zoek naar een vaste locatie om te kunnen crossen. Inmiddels heet de club NHGS Phoenix.

In 2013 sprak de raad zich uit over de voorwaarden waaraan NHGS Phoenix moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vaste motorcrosslocatie. Voorwaarden die werden gesteld hadden betrekking op een businessplan en het geluidsniveau. Inmiddels heeft de motorclub heeft een businessplan en een akoestisch onderzoek aangeleverd bij de gemeente.

Uit de aangeleverde documenten blijkt, dat op het gebied van de voorwaarden over het geluid niet aan de strenge voorwaarden van de raad kan worden voldaan. Maar men kan wel voordoen aan de wettelijk gestelde kaders ten aanzien van geluidsniveau. Hierover zal de raad zich moeten buigen. Net als over de bezwaren uit de omgeving van de beoogde motorcrosslocatie. Burgemeester GertJan Nijpels van de gemeente Opmeer heeft schriftelijk laten weten dat vanwege de overlast draagvlak ontbreekt bij de inwoners van Aartswoud. Dat meldt de Schager Courant vandaag.

‘Wij zijn niet te­gen een cross accommodatie maar deze lo­ca­tie ligt te dicht bij Aarts­woud en bo­ven­dien in een waar­de­vol stil­te­ge­bied. Daar­om luidt ons ad­vies: Niet doen. Wij heb­ben van Hol­lands Kroon de toe­zeg­ging ge­kre­gen dat onze ar­gu­men­ten zul­len wor­den mee­ge­wo­gen in de be­sluit­vor­ming. Als goe­de buur heb­ben we geen re­den hier­aan te twij­fe­len.’ zegt Nijpels in de Schager Courant.

Eerder groepeerden inwoners van Aartswoud zich al in een ac­tie­co­mité on­der lei­ding van Pe­ter Zeilstra.  ‘Aan­van­ke­lijk was het plan he­le­maal van de baan, maar plot­se­ling moet al­les nu in­eens voor de ge­meen­te­raads­ver­kie­zin­gen er­door ge­drukt wor­den. Wat ons stoort, is de ge­brek­ki­ge voor­lich­ting. Wij zijn ner­gens van op de hoog­te ge­bracht, ter­wijl dit enor­me con­se­quen­ties heeft voor Aarts­woud. Wij plei­ten er om te be­gin­nen voor dit over de ver­kie­zin­gen heen te til­len. Want je moet niet over je graf heen wil­len re­ge­ren met zo’n ge­voe­lig on­der­werp. Je moet hier voor­af alle par­tij­en in be­trek­ken. Dus ook Aarts­woud. Laat ik een ding voor­op stel­len: Wij zijn niet te­gen een cross­baan, maar wel te­gen deze lo­ca­tie.’ zei  Zeilstra afgelopen dinsdag in de Schager Courant.

Vol­gens de ac­tie­groep Be­spaar ons La­waai – die zich heeft aan­ge­slo­ten bij de actiegroep – goochelt Stichting Phoenix met cijfers en feiten. Fred Metz spreekt over veel meer dan motorcrossactiviteiten op de locatie. Zo zouden er ook activiteiten gehouden worden met drones en staat er ook tractorpulling op het programma. ‘Hun ex­ploi­ta­tie­op­zet is ge­ba­seerd op veel meer dan cros­sen al­leen. We wor­den ge­woon in slaap ge­sust’ aldus Metz.

Natuurfotografe Han­ne­ke de Boer is van mening dat het cross terrein een be­drei­ging vormt voor de flo­ra en fau­na. In het gebied komen volgens haar zeld­za­me die­ren voor, waar­on­der ooi­e­vaars en ook de boom­mar­ter. ‘Je moet geen kwets­baar na­tuur­ge­bied op­of­fe­ren voor een cross ­ter­rein.’ Is haar mening. Volgens voorzitter Gerard Meereboer van Phoenix lopen de tegenstanders voor de muziek uit. ‘Er wordt vooralsnog alleen nog maar gesproken over de milieu-effectrapportage. ‘Wij zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden. En iedereen is hiervan op de hoogte gebracht.’

De gemeenteraad staat morgenavond voor de taak om uit al deze meningen en input een conclusie te trekken. Als we kijken naar het coalitieprogramma is  het niet zo vreemd dat er politieke druk op het proces wordt gezet. Het was één van de speerpunten van deze coalitie om uiterlijk 2018 het motorcrossterrein te hebben gerealiseerd. Morgen vanaf 20.00 uur wordt de zaak vervolgt.

 

 

Laat meer zien
Back to top button