Agrarisch nieuwsNieuws

In de kas bij Marc Kerckhoffs

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan de Westermiddenmeerweg te Middenmeer is de Tulpenkwekerij/Broeierij Firma M. Kerckhoffs gevestigd. Het oogstseizoen is in volle gang. De tulpenprijzen zijn gewoon goed te noemen, een groot contrast met het “waardeloze” jaar 2020, toen veel tulpen de veilingklok niet eens haalden en zo gestort moesten worden. Tijd voor een gesprek met eigenaar Marc Kerckhoffs (52)

De tulpenprijzen zijn dit jaar goed. Heb je hier een verklaring voor?
Dankzij Corona is er dit jaar geen overschot aan tulpen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar er is nu juist veel vraag naar tulpen. Dat was vorig jaar anders omdat er toen nog veel onduidelijkheid was omtrent het sluiten van de grenzen voor de export. Nu is hier meer duidelijkheid over en zijn de mensen al een tijdje thuis aan het werk. Een bosje tulpen in huis fleurt de boel dan toch op.

Hoe zit het met de kwaliteit van de tulpen?
We mogen niet klagen dit jaar. Er had van mij meer gewicht in de tulpen mogen zitten, maar ik denk dat dit een nawee is van de hete zomer. Warmte zorgt namelijk voor kortere tulpen.

Hoeveel tulpen kweek je in totaal?
Wij kweken ongeveer 20 hectare tulpen. De meeste gaan de broeierij in, de rest is voor de droogverkoop. Wij broeien tussen de 9 a 10 miljoen tulpen.

Is er een bepaald soort of kleur waar je zelf fan van bent?
Het soort dat het meeste oplevert. Nee, geintje hoor. Ik vind zelf paarse en witte tulpen erg mooi.

Je hebt een flinke ploeg medewerkers. Is het moeilijk om goed personeel te vinden?
Dat klopt, maar over het algemeen werken we wel met een vaste ploeg. Nieuw personeel komt meestal via via binnen. Zo behouden we een gezellige club medewerkers.

Meer dan de helft van het personeel bestaat uit dames. Is dit toeval of is dit ook een vorm van selectie?
Dat zeggen ze wel vaker haha. Wanneer je de kas binnen komt lopen, zie je in eerste instantie de club dames. Zij zijn namelijk vooral bezig met de tulpen opplanten, recht leggen en inrollen. Achter in de kas zijn de mannen aan het plukken. Die zijn er dus ook genoeg aanwezig hoor, alleen die zie je op het eerste gezicht niet.

Je rechterhand is Robin van Langerak. Welke werkzaamheden verricht hij en hoe lang komt hij al bij het bedrijf over de werkvloer?
Robin werkt alweer twaalf jaar bij mij. Eerst als scholier en na het afronden van zijn opleiding Plantenteelt is hij vast bij mij komen werken. De afgelopen jaren is mijn bedrijf gegroeid, dus het is nu erg prettig om met iemand samen te werken. Je kunt immers niet overal zelf wezen.

Je bent indertijd door de ontwikkeling van het bedrijventerrein Agriport van het Wagenpad terechtgekomen aan de Westermiddenmeerweg. Hoe kijk je terug op deze verhuizing?
Op het Wagenpad was ik in het begin voornamelijk bezig met de akkerbouw. Al gauw zijn we begonnen met het broeien van tulpen omdat er winterdag te weinig werk was in de akkerbouw. Ik merkte dat daar mijn hart lag. Toen Agriport mijn bedrijf opkocht, heb ik de mogelijkheid gepakt om de broeierij aan de Westermiddenmeerweg verder uit te breiden. We zijn verder gegaan met alleen tulpen kweken en broeien. Ik ben nog steeds zeer tevreden met deze keuze.

Als ik geen agrariër was geworden dan …. ?
Ik heb hier lang over nagedacht, maar ik zou werkelijk niets kunnen bedenken. Als ik opnieuw een beroepskeuze zou moeten maken, zou ik zo weer voor het kweken en broeien van tulpen gaan. Het blijft een prachtig vak. Het is alleen jammer dat er tegenwoordig wel al meer regels aan vast komen te zitten.

Heb je nog tijd voor hobby’s en sport?
Het is geen 9-5 baan, maar dit vind ik niet erg, ik ben er graag mee bezig. Daarnaast mag ik graag tennissen, dus daar maken we gewoon tijd voor vrij.

Je bent getrouwd en hebt twee zoons en een dochter. Helpen zij ook vaak mee in het bedrijf en hoe zit het met de opvolging?
Klopt. Mijn kinderen helpen vooral op zaterdag en in de vakanties mee, gezellig met hun leeftijdsgenoten. Over opvolging durf ik nog niet zoveel te zeggen, alles staat nog open.

Laat meer zien
Back to top button