GeschiedenisNieuws

Geschiedenis: ‘Sabotage aan de Van Ewijcksluis’

In het voorjaar van 1945 hadden de Duitsers springladingen onder bruggen geplaatst, zodat ze die konden laten ontploffen als de geallieerden oprukten. Marten Snoodijk, een 31 jaar oude fietsenmaker uit Hippolytushoef, had zich aangesloten bij de ondergrondse. Hij ging ’s nachts in een bootje naar de brug bij de Van Ewijcksluis om de springladingen te vervangen door houten blokjes, om te voorkomen dat de Duitsers de brug konden opblazen. Naast de brug stond een Duits hoofdkwartier en op de brug hielden de Duitsers 24 uur per dag de wacht. Er was dus een grote kans dat Marten betrapt werd. Maar zijn actie slaagde toch.

Verraden
Marten werd echter verraden en dook onder in de Wieringermeerpolder. Marten moest zijn onderduikadres snel weer verlaten toen de Duitsers de polder onder water zetten. Hij werd alsnog opgepakt door Jurgen Hinrichsen, de Duitse commandant van de Van Ewijcksluis. 

Een paar dagen later werd Nederland bevrijd en vertrokken de Duitse militairen. Maar Marten was verdwenen. Hij bleek vermoord te zijn door Hinrichsen, de Duitse commandant die als bijnaam ‘het Scheermes’ had. Het Scheermes bleek in de gevangenis van Alkmaar te zitten en werd naar Wieringen gebracht. Na mishandeling door de politie bekende hij dat hij Marten had vermoord. Martens lichaam werd op 28 juli 1945 gevonden in een kuil in de berm van de Rijksweg 10a van Ewijcksluis naar De Kooy.

De tweede foto in deze bron is de arrestatie van het Scheermes op 8 mei 1945 (Niod 210744).

Foto: Noid

Marten kreeg een herbegrafenis op de begraafplaats Zandburen. Daar vind je nog steeds zijn grafmonument in de vorm van de brug bij de Van Ewijcksluis. Tegen Het Scheermes is in 1948 de doodstraf geëist. Het werd een gevangenisstraf en ergens in de jaren vijftig is hij de grens met Duitsland overgezet en verdwenen.

Het uitgebreide verhaal over Marten Snoodijk vind je hieronder. Het is een artikel uit het blad van de Historische vereniging Wieringen.

Bron: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl

Laat meer zien
Back to top button