NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘zwartkop en kokmeeuw’

De kokmeeuw is een meeuwensoort die in ons gebied heel veel voorkomt. De Zweed Carolus Linnaeus gaf de vogel zijn Latijnse naam: Larus ridibundus. Als u meeuwen ziet dan heeft u de grootste kans dat de kleinere meeuwen, kokmeeuwen zijn. Ze hebben in het broedkleed een chocolade bruine kop. Larus komt van het Grieks laros, en dit betekent zeemeeuw.

Niet-kenners van meeuwen hebben het vaak over zeemeeuwen, maar de kokmeeuw is geen echte zeemeeuw. Je komt ze meer op het land tegen. De soortnaam ridibundus komt van het latijn voor lachen. Ik herken er het woord ridicuul in.

Op de foto die Otto de Vries in de Wieringermeer maakte, staan vier kokmeeuwen met de bruine kop en één zwartkopmeeuw met de zwarte kop en rode snavel. Deze meeuwensoort heeft zich pas recent in ons gebied gevestigd. Tijdens mijn vogeltochten in Amsterdam was de Diemerzeedijk een plek waar ik graag kwam. Vrij snel nadat ik officieel begon met vogels kijken (1964) liep ik met mijn leermeester op deze dijk en plots kwam er een meeuw met een heel markant geluid overvliegen. Dat bleek een zwartkopmeeuw. De roep is een nasaal ‘kjèw’.

De soort hoort nog tot de groep meeuwen (Laridae), maar er zijn ook publicaties dat deze mediterrane soort tot een andere groep hoort. Larus melanocephalus komt van het Grieks: zwarte kop. Al sinds de tachtiger jaren neemt deze soort toe in ons land en ook in het gebied Wieringen en Wieringermeer kennen wij broedgevallen.

Foto: Otto de Vries

Met dank aan Otto de Vries. De foto is op 24 maart 2021 gemaakt in de Wieringermeer.

Zie ook:  www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button