NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘De Grutto’

‘Je beseft pas dat je het had, als je het kwijt bent’. Dit zou zo maar een wijsheid kunnen zijn dat Johan Cruijff zou hebben gezegde. Niet dat ik het weet, maar ik moest daar even aan denken bij de vogel waar ik nu aandacht voor vraag. Drie jaar geleden zag ik in mijn jaarlijst dat ik de balts van de Grutto miste. In 2017 had ik die niet gehoord. Dat was in mijn hele vogelleven nog nooit gebeurd. Natuurlijk weet ik dat de koning van onze weidevogels in gevaar is. De afgelopen jaren zijn de aantallen sterk achteruitgegaan en jonge vogels zijn al helemaal veel minder geteld.

Wie over de oorzaken meer wil weten, verwijs ik naar het boek ‘De Grutto’ geschreven door Albert Beintema. Het boek werd in 2016 genomineerd als het beste natuurboek van 2016 en daarom was het de winnaar van de ‘Jan Wolkers natuurprijs 2016’.

Als u in de gelegenheid bent naar Wieringen te gaan en dan via de Westerlanderkoog naar de Quarantaine te gaan, kon altijd de balts horen. Ik constateer dat dit nu niet gewoon is. Op zondag 22 maart ging ik speciaal
daarnaartoe om de balts te horen. Het lukte niet. Daarna via de Quarantaine, het Normerven, Noordburen naar Stroe. Daar bij het Kraaiengat zag ik zes grutto’s. Helaas lieten ze hum baltsroep niet horen. Een kievit wilde wel even zijn baltsroep laten horen. Toch nog wat geluk. Zoals ik al eerder schreef dat gevoel ontstaat bij mij
op deze momenten Misschien heeft u het gelezen dat men in Portugal een vliegvel wil aanleggen op een
plaats waar duizenden grutto’s bijeenkomen. Men beseft vaak niet dat diersoorten in ons ecosysteem van belang zijn. Een eenvoudig virus kan ons zomaar in de problemen brengen.

Foto: Otto de Vries (28 juni 2016 Wieringen)

Zie ook: www.wierhaven.nl.

Laat meer zien
Back to top button