NatuurNieuws

‘En ons altijd weer boeit’ door Peter C. Meijer: Een roodhalsgans tussen de ‘Rotjes’

Vanochtend was er in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ een item over de
rotganzen op Wieringen. Beluister het item hier. De Rotgans is een soort die al jarenlang op Wieringen te zien is. Zelfs in het Wieringer Volkslied wordt deze soort genoemd:

‘Waar de Blauwe Reigers dromen
Legt de Kieviet plots een ei
Als de Friese rapers komen
Is die vreugde snel voorbij
Als de Rotganzen in troepen
‘s Winters vreten van je gras
Dan hoor ik de boeren roepen:
‘Ik wou dat het voorjaar was!’

Elk jaar kijken wij hoe het met het aantal jongen tussen de rotjes zit. Soms is dat weinig en soms meer. Dat heeft iets met de gunstige omstandigheden in het Poolgebied te maken. Op het schiereiland Taimyr broeden ze en elk jaar gaan er onderzoekers heen. Wim Tijsen is er ook al eens geweest.

Als je luistert naar hun geluid dan begrijp je waardoor ze rotganzen genoemd worden. ‘Rot-rot-rot-‘ hoor je. Ze roepen als het ware hun eigen naam. Op 25 november 2019 zag een vogelaar tussen de rotganzen een roodhalsgans in de Broekerpolder. Natuurlijk zijn Otto de Vries en ik ook gaan kijken, echter de volgende dag.

Als u de foto ziet, die Otto maakte, dan denk je: ‘wat een opvallende soort’. Zo is het echter niet. Mijn eerste roodhalsgans zag ik in op 5 januari 1980 in de Flevopolder. Deze vogel zat tussen de brandganzen. Ik verzeker u dat wij toen goed moesten zoeken om de vogel te vinden. Dat was dit jaar weer zo. Gelukkig had Johan van de Vegt uit Wieringerwerf de soort al gezien en konden Ad Roest en ik meegenieten.

Mocht u ook wel eens deze mooie gans willen zien, kijk dan onder het kopje waarnemingen op www.wierhaven.nl. De laatste melding is van 2 december jl., maar er kan best nog een kans komen.

De foto is op 2 december 2019 gemaakt door Otto de Vries.

 

Laat meer zien
Back to top button