Agrarisch nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

VIDEO: Aardappeloogst in gevaar

Foto: NH Nieuws Matthijs Gemmink

HOLLANDS KROON – Boeren in de Oostpolder zijn bang dat een deel van hun aardappeloogst verloren is gegaan door de enorme regenval. Veel landerijen hebben lange tijd blank gestaan. De pootaardappelen verdrinken als ze zo’n 24 uur onder water hebben gestaan.

“Je hebt het hier per hectare over een opbrengst van 15.000-20.000 euro. Dat is ook de schade als hier een hectare verrot”, vertelt aardappelteler Simon Wilms. “De pootaardappel is voor veel bedrijven de kurk waar het bedrijf op drijft.”

De boeren snappen dat het nu om extreem veel regen gaat, maar hopen dat er in de toekomst toch meer maatregelen genomen kunnen worden. “We willen graag met gemeente en Hoogheemraadschap in gesprek gaan om te kijken of de sloten voortaan niet eerder schoon kunnen worden gemaakt. Dan stroomt alles beter door. Ook kunnen er misschien grotere duikers geplaatst worden”, zegt de 31-jarige Wilms.

Bij een veld van een collega-boer aan de Zwinweg bij Anna Paulowna, sopt de jonge boer door het veld. “Wat is het hier nog erg. Ik had toch even laarzen aan moeten doen.” Met zijn handen wroet hij in het water en haalt een paar aardappelen boven. “Ze staan zo’n 75 procent onder water. De komende dagen moeten we bekijken hoe groot de schade is.”

Wegpompen
De boeren hopen dat het Hoogheemraadschap voortaan preventief de waterstand wil verlagen als er noodweer dreigt zoals de afgelopen weken. “Preventief wegpompen, dat is het ja. En dan maakt het niet uit of de regen valt of niet. Dan ben je er in ieder geval op voorbereid en zit je achteraf niet met de handen in het haar als het toch weer te laat is.”

Het Hoogheemraadschap laat weten dat er al meerdere maatregelen in het gebied genomen zijn. Zo zijn er extra stuwen geplaatst die het water versneld kunnen afvoeren. Maar het Hoogheemraadschap gaat graag met de boeren in gesprek om te kijken wat er in de toekomst beter kan. Boeren kunnen dat ook melden bij speciale spreekuren in de regio. De gemeente Hollands Kroon is uitvoerder en ook afhankelijk van de besluiten van het Hoogheemraadschap, maar sluit zich daar graag bij aan.

Laat meer zien
Back to top button