Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Wieringermeerders brengen uniek eerbetoon aan Engelse veteranen

WIERINGERMEER  – Al 15 jaar is Edith van de Bovenkamp betrokken bij de activiteiten rondom de 4 mei herdenking in Wageningen. Eerst als vrijwilliger voor het historisch Rode Kruis. In die hoedanigheid raakt ook Wil Zwart betrokken bij de 4-mei herdenking. Beiden gekleed als zusters in oorlogstijd.

Tijdens de herdenking in 2014 komen de dames in contact met Mike Fuller uit het Engelse Hull. Hij was daar met een groep Engelse veteranen en nabestaanden om een stukje van het Bevrijdingsvuur (Freedom Flame) te halen. Dit vuur werd in 1948 door Generaal Montgomery aangestoken in Southend en vervolgens naar Bayeux, Eindhoven en Wageningen gebracht. In deze 3 plaatsen wordt het vuur brandend gehouden.

In 2014 heeft de groep Engelse veteranen het vuur naar Hull gebracht, waar het constant brandend wordt gehouden. Sinds 2015 komt Mike met een groep naar Wageningen om het vuur te verversen. Tweede wereldoorlog veteraan Raymond Lord uit Hull, inmiddels 94 jaar oud, brengt sinds 2015 om middernacht een fakkel naar het 5 mei-plein en overhandigt die aan de burgemeester die de bokaal ontsteekt. De dames raken bevriend met Mike en Nanda. Nanda is al vele jaren actief als vrijwilliger in Wageningen. Edith en Wil gaan ook enkele keren met de groep Engelse veteranen mee naar andere herdenkingsbijeenkomsten in België en Frankrijk. Tijdens de herdenking van vorig jaar spreekt Mike een grote wens uit. Hij zou graag een tulp willen laten dopen met de naam ‘Freedom Flame’. Zodat er een blijvende herinnering is aan het vrijheidsvuur en een ieder die daarvoor gevochten heeft. Met deze wens zijn Edith en Wil aan de slag gegaan. Bij het bollenbedrijf Maveridge van Klaas de Geus in Sint Maarten werd een prachtige tulp gevonden. Inmiddels is de tulp geregistreerd en op 4 mei wordt deze in Wageningen tot ‘Freedom Flame’ gedoopt. Dit zal worden gedaan door veteraan Raymond Lord en burgemeester Van Rumund van Wageningen. Dit vindt om 12.00 uur plaats in de Grote of Johannes de Doperkerk op het Marktplein in Wageningen.

Bij het uitzoeken van de tulp is het niet gebleven. Ook werd door Edith, Wil en Nanda  de stichting Freedom Flame NL opgericht. Het doel van deze stichting is het creëren van bewustwording rondom het thema ‘leven in vrijheid’.  De eerste activiteit van de stichting is het dopen van een tulp. Na 4 mei zal de stichting zich onder andere inzetten om de tulp te verspreiden, zodat iedereen kennis kan maken met de tulp en zijn betekenis.

Deze tulp staat symbool voor de boodschap achter de vrijheidsvlam. Deze boodschap is gegeven door Fieldmarshal Bernard Law Montgomery op 13 september 1948 bij het ontsteken van de vlam:

‘Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world’.

Laat meer zien
Back to top button