Spookachtige foto’s bij Het Derde Oog

‘Spookachtig thema bij fotoclub Het derde oog’ – Foto: Leen van Nieuwenhuizen

WIERINGERWERF – Hoe maak je een spookachtige foto? Door bijvoorbeeld speciale belichtingstechnieken toe te passen, waardoor een angstaanjagend of vervreemdend effect ontstaat. Of door bijvoorbeeld lange sluitertijden te gebruiken, waardoor bewegende mensen veranderen in schimmige figuren. Onscherpte wekt de suggestie dat er ‘iets’ of ‘iemand’ beweegt. Ook met bijvoorbeeld een sinistere omgeving, griezelige voorwerpen, een spannende compositie of goed acterende modellen kun je een spookachtig beeld creëren.

In december beleefden de leden van fotoclub Het Derde Oog een spookachtige avond met de ene na de andere lugubere afbeelding. Aan creativiteit was ook op dit vlak geen gebrek. Eén van de clubleden had met behulp van een boender, hoed, vlinderstrikje en rode punaises (als ogen) een eng beeld gemaakt en dit met zijn camera vastgelegd. Een ander clublid had met behulp van Photoshop een zombie tevoorschijn getoverd. De opname van Leen van Nieuwenhuijzen van een schattig meisjespopje met een scherp mes tegen haar hoofd werd als het meest ‘spooky’ ervaren. Door het poppetje schuin van achteren te belichten (tangverlichting), krijgt het een horrorachtige uitstraling.
Dit effect kun je bijvoorbeeld ook bereiken door met een zaklamp onder je kin naar boven te schijnen. Het contrast tussen het lieflijke poppetje en gevaarlijke mes versterkt het onbehaaglijke gevoel.

Met een hapje en een drankje hebben de vrijetijdsfotografen het jaar 2017 vóór de Kerstvakantie afgesloten. De eerste thema-avond in het nieuwe jaar is maandag 15 januari, met als onderwerp ‘Reclame / productfotografie’. Wie het leuk lijkt om eens een clubavond bij te wonen, is van harte welkom. De bijeenkomsten vinden plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Vanaf 19:30 uur is de inloop en om 20:00 uur beginnen de clubavonden. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via telefoonnummer 0227- 501837 of info@fotoclubhetderdeoog.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website
www.fotoclubhetderdeoog.nl. Bij de clubavond van 11 december kunt u griezelen bij de foto’s voor het thema ‘Spooky / Spookachtig’.