Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Rien Hoekenga winnaar foto-estafette

‘Foto-estafette, knikkers’ – Foto: Rien Hoekenga

WIERINGERWERF – Een appelgroene knikkerzak gevuld met knikkers circuleerde het afgelopen seizoen onder de leden van fotoclub Het Derde Oog. Ieder clublid had drie weken de tijd om hiervan naar eigen inzicht een originele foto te maken. Na afloop van de jaarvergadering op 4 september waren de resultaten te bewonderen.

Het is leuk om te zien hoe iedere vrijetijdsfotograaf een unieke creatieve invulling geeft aan het fotograferen van hetzelfde object. Er waren diverse composities van knikkers, met verschillende achtergronden, belichting en gebruik van andere effecten, zoals onscherpte en spiegeling. Op een aantal foto’s was ook de knikkerzak in beeld, die in sommige gevallen was getransformeerd tot een beestje. Sacha Schaafsma durfde het aan om van het kleurenspektakel een zwart-wit schouwspel te maken, waarbij gladde knikkers onder een blote voet bij de beschouwer een onprettig gevoel oproepen. Zijn opname deelde de tweede plaats met die van Ria Pöhler, die zeer vindingrijk knikkers uit een laptop liet rollen.    

De meest gewaardeerde afbeelding van de foto-estafette kwam van de hand van Rien Hoekenga. Het oog valt op het fraai belichte kleurrijk gevulde glas links in beeld. De omringende, zorgvuldig gegroepeerde witte gemarmerde knikkers zorgen voor balans en de egaal zwarte achtergrond creëert rust in de foto. Om de spiegeling uit het glas te krijgen had Hoekenga dit, na diverse belichtingspogingen, tot de rand met water gevuld, met als bijkomend voordeel heldere knikkers in het glas. De compositie belichtte hij 13 seconden met een diafragma van 22, wat leidde tot een haarscherp resultaat.  

De estafettefoto’s zijn te zien op de website van Fotoclub Het Derde Oog, bij de clubavond van 4 september. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de fotoclub. Sinds kort heeft fotoclub Het Derde Oog een foto bespreekservice. Wie overweegt om lid te worden van een fotoclub en wil kijken of dit iets voor hem/haar is, kan foto’s maken conform de agenda van Het Derde Oog en per thema één of twee foto’s mailen naar info@fotoclubhetderdeoog.nl. Tijdens de clubavond nemen de leden deze foto’s mee in de bespreking. Na afloop ontvangt u hiervan zo spoedig mogelijk een samenvatting. Uiteraard bent u ook van harte welkom om vrijblijvend een clubavond bij te wonen. De eerstvolgende clubavond is maandag 25 september, met als thema ‘Pampus’. De bijeenkomst vindt plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Vanaf 19:30 uur is de inloop en om 20:00 uur begint de clubavond. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button