GemeentenieuwsLokaal nieuwsNieuwsPolitiek

Re-integratieverordening wijzigt vanwege aantal plaatsen beschut werk

HOLLANDS KROON – De gemeenteraad heeft zich donderdag 1 juni 2017 gebogen over de Re-integratieverordening. Deze moet opnieuw worden vastgesteld, omdat de regels voor beschut werk door het Rijk zijn veranderd.

Beschut werk
Beschut werk is werk voor inwoners die veel begeleiding nodig hebben op de werkplek en voor wie ook de werkomgeving geschikt moet zijn. Met ingang van dit jaar moet de gemeente inwoners, die in het bezit zijn van een indicatie voor beschut werk, een dienstverband aanbieden. Het minimale aantal is door het Rijk vastgesteld. Vanaf 1 januari 2015 is het voor inwoners van Hollands Kroon met een indicatie voor beschut werk al mogelijk om te werken bij de sociale werkvoorziening Noorderkwartier NV in Schagen.

Wachtlijst
In de Re-integratieverordening is opgenomen dat er een wachtlijst voor beschut werk komt als er meer indicaties zijn dan het verplichte aantal. Dit heeft de gemeenteraad besloten. Inwoners die het langst op de wachtlijst staan, zijn als eerste aan de beurt. Hierop is één uitzondering gemaakt. Leerlingen die afkomstig zijn van het praktijkonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs en de entreeopleiding hebben voorrang op anderen die op de wachtlijst staan. De reden hiervoor is dat de aansluiting van school naar werk voor deze jongeren belangrijk is.

Uitbreiding doelgroep
De gemeenteraad heeft besloten om de doelgroep voor de beschutte werkplekken uit te breiden. Ook inwoners die geen bijstandsuitkering hebben, maar wel een indicatie voor beschut werk, kunnen nu in aanmerking komen voor een beschutte werkplek. De uitbereiding van de doelgroep geldt niet alleen voor beschut werk maar ook voor inwoners die ingeschreven staan in het doelgroepenregister.

In het doelgroepenregister staan werkzoekenden die door een lichamelijke of andere beperking niet in staat zijn om 100% van de loonwaarde te realiseren. De werkgever krijgt de loonkostensubsidie om de lagere loonwaarde te compenseren. De beschreven wijzigingen gaan in op 1 januari 2017.

 

Laat meer zien
Back to top button