Lokaal nieuwsNieuws

Open huis Joods Werkdorp

‘Het voormalig Joods werkdorp’- Foto: Rudolphous

SLOOTDORP – Zondag 17 september zal er een open dag worden gehouden in het voormalig Joods Werkdorp Nieuwesluis. Tij­dens de open dag wordt zon­dag het start­sein ge­ge­ven voor de geld­in­za­me­lings­ac­tie om de laatst be­ken­de nog in le­ven zijn­de ex-be­wo­ner van­uit Is­raël naar Ne­der­land te ha­len.

De 94-ja­ri­ge Duit­ser Cha­nan (Hans) Flörs­heim is door do­cu­men­tai­re­ma­ker Frans Bro­met op­ge­spoord. Bro­met gaat hem bin­nen­kort in Is­raël be­zoe­ken voor een film­op­na­me. De stich­ting aan­koop en ex­ploi­ta­tie Joods werk­dorp Sloot­dorp-Nieu­we­sluis heeft zich ten doel ge­steld Flörs­heim met be­ge­lei­der naar Sloot­dorp te ha­len. Het be­stuur denkt daarvoor zo’n vijf­dui­zend euro no­dig te heb­ben.

Het pro­gram­ma van de open dag, die van 13.00 tot 19.00 uur duurt, be­staat uit meer­de­re ac­ti­vi­tei­ten. Zo is er een ex­po­si­tie te be­kij­ken met ko­piën van fo­to’s over het Jood­se le­ven tij­dens het na­ti­o­naal-so­ci­a­lis­me in Eu­ro­pa van Ro­man Vis­h­niac.

Lion Tok­kie ver­telt over het ver­schil tus­sen werk­dor­pen en -kam­pen. Rond 14.15 uur is er voor be­lang­stel­len­den een rond­lei­ding door het hoofd­ge­bouw en om 15.00 uur wordt de film ‘Aster­dorp, het ver­ge­ten get­to’ over een Jood­se nood­wijk in Am­ster­dam ver­toond. Do­cu­men­tai­re­maak­ster Sas­kia van den Heu­vel is er om vra­gen te be­ant­woor­den.

Als afsluiting vindt er om 16.00 uur een rouw­ge­bed plaats en wordt een me­ters­lang pa­pier met 191 na­men van uit Sloot­dorp weg­ge­voer­de en ver­moor­de Jo­den uit­ge­rold. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht. Aan­mel­den kan via joods­werk­dorp­sloot­dor­p@g­mail.com.

Laat meer zien
Back to top button