Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Minimalisme in zwart-wit

Foto: Kees Bleeker

WIERINGERWERF – Hoewel het thema ‘Minimalisme in zwart-wit’ diverse vragen opriep, sprak het ook tot de verbeelding en waren veel leden van fotoclub Het Derde Oog hiermee aan de slag gegaan. In feite moest het aangeleverde fotowerk aan twee eisen voldoen: het moest minimalistisch zijn én zwart-wit.

Tijdens een educatieve avond in maart konden de clubleden al tips en ideeën opdoen over zwart-wit fotografie. Bij minimalisme is de vraag niet ‘Wat zet ik op de foto?’, maar meer ‘Wat laat ik weg in de foto?’. Dit is vaak moeilijker dan gedacht. Weglaten is vele malen lastiger dan in beeld brengen of houden.

Dat Kees Bleeker de kunst van het weglaten verstaat, bleek uit zijn winnende opname van een eenvoudige witte streep tegen een diepzwarte achtergrond. De streep lijkt op een pincet, maar als je goed kijkt, zie je dat het de condens streep van een vliegtuig is, afgezet tegen een strakblauwe hemel en omgezet naar zwart-wit. De condens streep vormt een mooie diagonale, strakke lijn, precies vanuit de linker bovenhoek. De afbeelding bevat weinig beeldelementen en heeft een sterk zwart-wit contrast, waarmee deze aan het thema voldoet. Deze eenvoudige, boeiende foto viel bij veel leden in de smaak.

Op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl zijn bij de clubavond van 1 mei meer foto’s voor het thema ‘Minimalisme in zwart-wit’ te zien. Op deze site is ook informatie te vinden over fotoclub Het Derde Oog. Komende maandag is het onderwerp ‘Feest’. De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en vindt plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Als u geïnteresseerd bent om een clubavond bij te wonen, bent u van harte welkom. Voor vragen kunt u contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button