GeschiedenisLokaal nieuwsNieuws

Met brand boerderij Medemblikkerweg óók een stuk historie verloren

'Brand in een rietgedekte boerderij aan de Medemblikkerweg' - Foto: Brandweer Wieringerwerf
‘Brand in een rietgedekte boerderij aan de Medemblikkerweg’ – Foto: Brandweer Wieringerwerf

WIERINGERWERF – De door brand verwoeste boerderij aan de Medemblikkerweg in Wieringerwerf was de laatst herbouwde pachtboerderij na de onderwaterzetting in 1945 van de Wieringermeer door de Duitsers.

Minister Van de Kieft van Financiën overhandigde pachter Hendricus de Bont op 18 december 1953 de sleutel. Woonhuis en schuur gingen woensdagavond in vlammen op. De oorzaak van de brand is volgens de politie nog niet bekend. De tien bewoners en drie bezoekers konden zich tijdig in veiligheid stellen. Het huis werd bewoond door Poolse arbeiders, in dienst bij uitzendbureau Yucesdag. Dat zorgde voor vervangend onderdak op Wieringen.
Om kwart voor één woensdagnacht kon Bertus de Bont (80) het verwoestende vuur niet langer verdragen en ging hij naar huis. Om acht uur donderdagmorgen was hij er weer, na een slechte nacht. Met zijn iPad foto’s maken van de smeulende restanten. ,,Voor mijn dochter Carla in Nijmegen. Zij is hier geboren.”

Als peuter
Als peuter kwam Bertus de Bont op de boerderij aan de Medemblikkerweg in Wieringerwerf die woensdagavond in brand raakte. Met tweelingbroer Harry zette hij het akkerbouwbedrijf van vader Hendricus voort. Op hun 65e verkochten de broers het bedrijf aan de huidige eigenaren, akkerbouwers uit Zuid-Holland.

Bertus de Bont verhuisde naar Medemblik. Hij was donderdag ontdaan. Vrijwel elke week kwam hij er nog wel. ,,Gras maaien, de heg knippen, het erf spuiten. Mijn vaste klusjes.” Woensdagavond moest hij machteloos toekijken. Om half elf was hij er al, een half uur na het uitbreken van de brand.

Gasflessen
Direct wist hij het. Reddeloos verloren. Wind en een rieten dak. Antwoord geven op vragen van politie en brandweer, dat was het enige wat hij kon doen. ,,Of er nog gasflessen stonden in de schuur.” Nee, geen gevaar voor explosies.

Ook de gebroeders Huib (50) en Chris Bos (44), de eigenaren, waren donderdag aangeslagen. Zij kochten het agrarisch bedrijf in 1999 van de familie De Bont, met 47 hectare. Op het land verbouwen zij aardappelen, tarwe, uien en bieten.
De volledig uitgebrande woning werd verhuurd aan het Rotterdamse uitzendbureau Yucesdag. De bewoners – tien Polen – werken bij een tomatenkwekerij op Agriport. Huib Bos woont in Zevenhuizen, zijn broer Chris in Bergschenhoek. In Bergschenhoek hebben zij ook samen een akkerbouwbedrijf.

Pijn
Om kwart over tien kreeg Huib Bos een telefoontje van buurman Rodenburg. Die zag brandweerwagens stoppen. ,,Ik ben thuis gebleven. Wat heb je er te zoeken? Je kunt niets doen. Het geeft alleen maar meer pijn.”
Donderdagmorgen om tien uur zagen Huib en Chris Bos wat zij vreesden. Alleen enkele muren stonden nog overeind. Onderzoek door de forensische politie, overleg met de verzekering, het hele ’circus’ kwam donderdagmorgen snel op gang.

Bij daglicht zijn verwaaide restanten van het rieten dak ontdekt op groenten en andere gewassen in de omgeving, in de richting van Opperdoes. ,,Vóór gebruik moet deze groente extra goed worden gewassen”, waarschuwt Noortje Slot van de gemeente Hollands Kroon.

Zes korpsen
Zes korpsen bestreden de vuurzee. Eenheden uit Middenmeer, Wieringerwerf en Medemblik kregen assistentie uit Hoorn, Stompetoren en Westwoud. Gecontroleerd laten uitbranden, meer zat er niet in.

De eerste melding kwam om 21.58 uur, aldus Roeland Eijpe van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De snelste brandweerlieden waren er acht minuten later, om 22.06 uur. Na bijna 3,5 uur volop blussen kon om 01.27 uur het sein ’brand meester’ worden gegeven. Het nablussen duurde tot bijna vijf uur in de ochtend. Asbest of andere gevaarlijke stoffen zijn er volgens Noortje Slot van de gemeente Hollands Kroon niet vrijgekomen.

Laat meer zien
Back to top button