Lokaal nieuwsRegionaal nieuws

KNRM-reddingbootdag

‘De Johanna Margareta klaar voor actie’- Foto: Aangeleverd

DEN OEVER –  Eén keer per jaar stelt de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij haar deuren open, om donateurs en andere belangstellenden een kijkje in de keuken te geven. De Nationale Reddingbootdag van de KNRM is dit jaar op zaterdag 28 april. Alle 45 stations doen mee; ook Den Oever, waar publiek tussen 10.00 en 16.00 uur welkom is.

Reddingbootdag is dé dag voor donateurs om actief kennis te maken met het werk, de vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Het station Den Oever is eind 2000 opgericht en heeft sindsdien meer dan duizend mensen in veiligheid gebracht.

Het bijzondere aan Den Oever is, dat het station actief is op twee wateren, de Waddenzee en het IJsselmeer. Het boothuis ligt aan de Sluiskolkkade, aan de IJsselmeerkant. De bezoekers worden er verwelkomd met een kopje koffie of thee. Donateurs van de KNRM mogen op vertoon van hun instapkaart gratis meevaren. Het is ter plaatse mogelijk donateur te worden. Bij terugkeer staat er zeer waarschijnlijk een gebakken visje op tafel.

De Kustwacht komt op een nog nader te bepalen tijdstip langs met een NH90-helikopter voor een zogenaamde fly-by. Het programma is altijd onder voorbehoud, want het kan altijd zo zijn dat mensen en materieel moeten worden ingezet voor hulpverlening. Het vaarseizoen is nu eenmaal begonnen en dit KNRM-station heeft gemiddeld zo’n dertig acties per jaar.

De vrijwilligsters van de winkel staan klaar om allerlei artikelen, voorzien van het KNRM-logo te verkopen. Nieuw in de collectie zijn dit jaar onder andere een Dopper-drinkfles en een paraplu.

Behalve nieuwe donateurs hoopt de KNRM ook wat nieuwe bemanningsleden aan te trekken. Omreden van leeftijd zijn enkele vrijwilligers uitgetreden en er zouden best weer wat verse krachten bij mogen. Later in het jaar worden hiervoor nog wervingsacties georganiseerd.

Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk, het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.300 vrijwilligers. Met hart en ziel zijn velen al jaren verbonden aan hun reddingstation. 365 dagen per jaar staan ze klaar. Niet elke dag voor een redding, maar wel zijn ze 24 uur per dag beschikbaar voor hulpverlening. De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. En voor die mensen is Reddingbootdag. Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.

Overigens wordt dit jaar op de Reddingbootdag niet gevaren met de Johanna Margareta; die krijgt in IJmuiden, de thuisbasis van de KNRM, een werfbeurt en wordt voorzien van nieuwe apparatuur. Ter vervanging wordt de reddingboot Johanna Maria tijdelijk gestationeerd in Den Oever.

Laat meer zien
Back to top button