Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Klaas Visscher behaalt zijn 20ste Elfstedentocht medaille

WIERINGERWERF – Met een glimlach van oor tot oor en de nodige spierpijn zal Klaas Visscher de dinsdag hebben doorgebracht op de bank. Maandag, tweede pinksterdag, reed hij voor de twintigste maal de Elfstedentocht op de fiets. De inmiddels 75 jarige Visscher besteeg om 7.00 uur ‘s morgens in Bolsward zijn stalen ros, een gewone huis-tuin-en-keukenfiets mét terugtraprem, om vele uren later in hetzelfde Bolsward zijn kruisje op te halen.

Op zijn facebookpagina doet Klaas het volgende verslag:

‘Het is gelukt. De 20e elfstedentochtmedaille is in mijn bezit. Het was een zware tocht. Regen en zeer harde wind. Wat ben ik blij met deze medaille. Hij heeft de vorm van een elfstedentochtkruisje. Het weer werkte tegen en de tijdsdruk. Om 5 voor 5 was ik bij tussenstation Bolsward. Was ik 10 minuten later geweest, had ik het kunnen vergeten. ‘s Avonds om 9 uur was de eindcontrole in Staveren. Ik was daar om 5 voor 9. Vanaf dat moment heb ik alles gegeven wat ik nog aan energie in me had. Ook de controles daarna moest ik op tijd binnen zijn.

De hele tocht heb ik voor een groot deel alleen gereden. In totaal zijn 15000 fietsers van start gegaan. Heel veel stukken zag ik geen fietser voor mij en niet achter mij. Ik moest constant denken aan het liedje van Boudewijn de Groot : “De eenzame fietser”. Voor hetzelfde geval was het misgelopen. Het was kantje boord. Om half 5 liep de wekker af. Om 7 uur was ik bij de start. Ik zou om 2 minuten over half 8 starten. Bij de start waren er problemen. Uiteindelijk mocht ik pas om 2 minuten voor 8 van start. Dat was ook de reden dat ik daardoor wat de tijd betreft in de problemen kwam. 19 keer heb ik de tocht gefietst op een racefiets.

De voorlaatste tocht heb ik 22 jaar geleden gereden. De eerste tocht reed ik in 1975. Deze tocht gereden op een oude fiets met dikke banden en geen versnelling. Bij de start had ik behoorlijk bekijks. Iedereen staat klaar met een dure racefiets. Daar staat Klaas met een oude barrel. Ik heb daar bewust voor gekozen. Om half 12 heb ik de medaille in ontvangst genomen. Ver na middernacht was ik thuis.’

 

Laat meer zien
Back to top button