Lokaal nieuwsNieuws

Inloopavond Visproject Wieringerrandweg

WIERINGERMEER – In de Wieringermeer wordt een gebied ontwikkelt om het paai- en leefgebied voor zoet-zout trekkende vissen te vergroten en om de waterkwaliteit te verbeteren. Samen met de partners Nuon en Staatsbosbeheer richt het HHNK een gebied van ruim 17 hectare in, inclusief een boszoom langs het bestaande bos en watercompensatie voor het windmolenpark. Op woensdag 14 november wordt er tussen 19.00 uur tot 20.30 uur een inloopavond in De Cultuurschuur georganiseerd.

Het bestaande terrein wordt omgebouwd tot een “Viskringloop”: een stelsel van dijkjes, oevers en water tot diepte van maximaal 1 meter. Aan de basis van het ontwerp van HOSPER en Kunst uit Natuur staat het beeld van twee stenen die in het water worden geworpen. De ondieptes begroeien in de toekomst langzaam met boven- en onderwaterplanten. De onderwaterplanten geven beschutting aan jonge vissen, met name de driedoornige stekelbaars. Op enkele plaatsen graven we diepere plekken, waar jonge vissen (o.a. glasaal) tijdens de vorst kunnen overwinteren.

Er komt een waterinlaat uit het Wieringerrandkanaal die voor vissen in twee richtingen te passeren is. Het gebied krijgt drie delen met elk een eigen waterpeil, onderling gescheiden door vistrappen. De verbinding naar de polder loopt langs de Hippolytushoeverweg naar de Den Oeversche Vaart. Bij de Den Oeversche vaart komt ook een visinlaat in twee richtingen. Na realisatie van dit project worden de dijkjes begraasd door schapen waardoor ze als strakke elementen zichtbaar zijn. Het plangebied ligt in de Wieringermeer in de driehoek Wieringerrandweg, Hippolytushoeverweg en het Robbenoordbos.

Laat meer zien
Back to top button