Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Het Derde Oog schrijft met licht

‘Schrijven met licht’ – Foto: Anneke van Gent

WIERINGERWERF – Het woord ‘fotografie’ is afgeleid van het Grieks en betekent ‘schrijven met licht’. De leden van fotoclub Het Derde Oog hebben dit letterlijk toegepast, ook wel ‘light painting’ genoemd. Met behulp van sterretjes, brandend staalwol, lampjes, enz. kun je de mooiste figuren en teksten creëren in je foto.

De vrijetijdsfotografen die fotowerk voor dit thema hadden aangeleverd, waren zeer enthousiast. Het is erg leuk om met deze tak van fotografie te experimenteren. Zo was Sacha Schaafsma naar het strand gegaan en had daar met brandend staalwol in een garde ronddraaiende bewegingen gemaakt. Het resultaat was een prachtige vonkenregen. Cootje Passchier creëerde met (gekleurde) vingerlampjes en met hulp van familieleden een Kerstboomachtige vorm en een bloem in de kleuren rood en groen. Melanie Schaafsma plaatste een led-lampje in een fietswiel om zo een regelmatig lichtpatroon met een open kader vast te leggen. Het schrijven van een tekst is iets lastiger: dit moet in spiegelbeeld en na elke letter moet je het lichtje even uitdoen om naar het begin van de volgende letter te kunnen gaan.

De hoogst gewaardeerde foto van de avond was van de hand van Anneke van Gent. Met een zaklamp aan een touwtje had zij draaiende bewegingen gemaakt, waardoor een afbeelding met blauwe krullen ontstond. De clubleden legden associaties met rook of een slagroomspuit. De sierlijke krulbewegingen steken fraai af tegen de egaal zwarte achtergrond en er zit een mooie diagonale lijn in de foto. Het geheel is een plezierig beeld om naar te kijken.

De foto’s voor het thema ‘schrijven met licht’ zijn te zien op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl, bij de clubavond van 6 maart. Op deze site staat ook informatie over de fotoclub. Ter voorbereiding op een thema later in het seizoen was er afgelopen maandag een educatieve avond over zwart-wit fotografie. Voor maandag 20 maart staat er een ‘vrij onderwerp’ op het programma. De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en vindt plaats in zaal 4.10 van de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Belangstellenden die deze clubavond willen bijwonen, zijn van harte welkom. Voor vragen kunt u contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button