Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Fototoernooi tijdens slotavond Het Derde Oog

‘Foto van het jaar 2016-2017’ – Foto: Melanie Schaafsma

WIERINGERWERF – Gedurende het seizoen 2016-2017 konden de leden van fotoclub Het Derde Oog elkaars fotowerk bekijken, bespreken en beoordelen. Tijdens de slotavond eind mei lag deze taak in handen van de twee externe juryleden Henk Vastenhoud en Marlies van Veen. Partners van clubleden konden deze avond ook bijwonen.

De jurering vond plaats door middel van een fototoernooi. De jury zette twee willekeurige afbeeldingen naast elkaar en de mooiste mocht door naar de volgende ronde. Waren de juryleden het onderling niet eens, dan mochten beide foto’s door naar de volgende ronde. Het afgevallen fotowerk ging op dezelfde wijze in de herkansing. Zo kon het gebeuren dat een opname in eerste instantie afviel, maar in de herkansing toch doorging naar de volgende ronde en soms nog een aantal rondes verder kwam, wat de spanning verhoogde. Gaandeweg het toernooi groeide de stapel definitief afgevallen werk en ontstond uiteindelijk een top vier van meest gewaardeerde foto’s.

Sacha Schaafsma behaalde de vierde plaats met een zwart-wit opname van een fietser op de Erasmusbrug. Op de derde plaats stond een modelfoto van een meisje met een kelk van de hand van Melanie Schaafsma. De tweede plaats werd toegekend aan Leen van Nieuwenhuijzen voor een zwart-wit afbeelding van het peilschaalhuisje op Wieringen tegen een dreigende, donkere wolkenlucht. Winnende foto van de avond was een strandfoto in zwart-wit van Melanie Schaafsma. Het beeld is door verticale strandpalen ingekaderd en heeft via de middelste strandpalen een fraaie invoerende kijklijn. De horizontale vlonder en bankjes maken het lijnenspel compleet. Tijdens de lange sluitertijd heeft het model zich met een lampje verplaatst van het ene naar het andere bankje. Deze bijzondere opname met een zeer sterke compositie krijgt de titel ‘Foto van het jaar 2016-2017’.

De vier winnende foto’s, maar ook het overige fotowerk van de slotavond, zijn te zien op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl, bij de slotavond van 29 mei. Op deze site is ook informatie te vinden over fotoclub Het Derde Oog. Het nieuwe seizoen start op maandag 4 september met de jaarvergadering en de presentatie van de resultaten van de foto-estafette. De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en vindt plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Tijdens de zomermaanden kunnen de clubleden thema’s voor het nieuwe programma fotograferen, dat al beschikbaar is. Meer informatie is verkrijgbaar bij Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button