Fotosafari op Pampus

‘Pampus’ – Foto: Melanie Schaafsma

WIERINGERWERF – Speuren door donkere gangen en langs verweerde muren, op zoek naar dat ene bijzondere plaatje voor de fotoclub…… In juni bezochten leden van fotoclub Het Derde Oog het forteiland Pampus, aangelegd in het IJmeer als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In september was er gelegenheid om het gemaakte fotowerk te laten bespreken en beoordelen.

De omstandigheden in het donkere fort waren moeilijk. Er was weinig licht en een statief was niet overbodig. Maar ook buiten het fort viel voldoende te fotograferen, onder gunstiger omstandigheden. In dat opzicht stond het hele eiland ter beschikking van de fotografen. Wat opviel was dat met name voor de opnames binnenin het fort vaak een bewuste keuze was gemaakt om deze in zwart-wit af te drukken.

De gedeelde derde plaats bestond uit drie afbeeldingen, waarvan twee van Anneke van Gent en één van Melanie Schaafsma. Sacha Schaafsma wist de tweede plaats te bemachtigen. De winnende foto van de avond kwam van de hand van Melanie Schaafsma. Zij fotografeerde een doorkijkje door een van de vele gangen in het fort. De beschouwer wordt van de onscherpe voorgrond meegenomen naar het scherpe donkere focuspunt achterin de gang. Door lichtinval op diverse plekken ontstaat er een enorm contrast tussen donker en licht. De keuze om de opname in zwart-wit af te drukken, versterkt dit effect. De gelaagdheid in de gang zorgt voor een mooie dieptewerking.

Op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl kunt u de foto’s van Pampus terugvinden bij de clubavond van 25 september. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de fotoclub. Onlangs heeft fotoclub Het Derde Oog een foto bespreekservice geïntroduceerd. Wie overweegt om lid te worden van een fotoclub en wil kijken of dit iets voor hem/haar is, kan foto’s maken conform de agenda van Het Derde Oog en per thema één of twee foto’s mailen naar info@fotoclubhetderdeoog.nl. Tijdens de clubavond nemen de leden deze foto’s mee in de bespreking. Na afloop ontvangt u hiervan zo spoedig mogelijk een samenvatting. Uiteraard bent u ook van harte welkom om vrijblijvend een clubavond bij te wonen. De eerstvolgende clubavond is maandag 9 oktober, met als thema ‘Onbalans’. De bijeenkomst vindt plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Vanaf 19:30 uur is de inloop en om 20:00 uur begint de clubavond. V