Diverse honden gered uit hete auto’s

Foto: NH Nieuws

REGIO – Met het warme weer van de afgelopen dagen is het al snel warm achter het glas. In de auto merk je dat ook. En als wij het merken is het ook voor onze trouwe viervoeters duidelijk merkbaar. Nog steeds gebeurt het dat mensen even een boodschapje gaan doen en de hond in de auto laten. En dat is niet zonder gevaar! Op NH Nieuws valt te lezen dat er al diverse honden zijn bevrijdt door omstanders. Ook bij ons in de polder.

Het afgelopen weekend zijn diverse honden aan een wisse dood ontsnapt. Onder meer in Assendelft, Den Helder, Hoorn, Ursem, Purmerend en Wieringerwerf werden honden uit veel te hete auto’s gered. Dat meldt de politie.

Bij alle incidenten liep het net goed af en werden de honden op tijd uit de auto’s gehaald. Voor de politie is het aanleiding om mensen nog maar eens op het hart te drukken dat honden met dit weer nooit achtergelaten moeten worden in de auto.

´Als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een half uur al 43 graden´, schrijven ze in een bericht waarin de noodklok geluid wordt. ´Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden.´

Mocht je een hond zien in een veel te hete auto, dan moet je direct de politie bellen via 112 of 144. ´Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen´, is te lezen in hun persbericht. Sterker nog: ´Degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding´, waarschuwen ze.