Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Bomen kappen op eigen terrein was nog nooit zo makkelijk!

´De bijl kan uit het vet´ – Foto± Pixabay

HOLLANDS KROON – Inwoners hoeven geen omgevingsvergunning meer aan te vragen voor het kappen van bomen op eigen terrein. Dat heeft het college besloten. Dit was nog van toepassing op zo’n 230 particuliere bomen die op de bomenlijst stonden. Het college heeft ook besloten om geen beheer en onderhoud meer uit te voeren aan bomen op particuliere grond (zogenaamde gedoogbomen). Het beheer en onderhoud van deze bomen ligt voortaan volledig bij de juridische eigenaar van de boom. Deze eigenaren worden hier binnenkort schriftelijk van op de hoogte gesteld.

Vanwege het publieke belang blijft de gemeente Hollands Kroon zelf wel verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het verwijderen van eigen bomen. Dit is alleen van toepassing als de stamdiameter van de boom groter is dan 30 centimeter.

Ook overheden zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het hoogheemraadschap hoeven voortaan geen omgevingsvergunning meer aan te vragen voor het verwijderen van hun bomen. In het kader van de Wet natuurbescherming moeten zij hiervoor wel een melding doen bij de Provincie Noord-Holland.

Laat meer zien
Back to top button