Lokaal nieuwsNieuws

Ballonnen; houd ze aan de grond!

HOLLANDS KROON – Een kinderpartijtje, kermis, opening van een winkel of een festival. Vaak worden hier ballonnen gebruikt. Een feest mooi maken met ballonnen is natuurlijk geen probleem, maar houd ze aan de grond en doe ze na afloop in de afvalcontainer.

Regelmatig worden er ook ballonnen opgelaten, maar dit zorgt voor schade voor natuur en milieu. Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en opeten, waardoor maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Ballonnen zijn ook slecht afbreekbaar en blijven daardoor lang aanwezig in het milieu. Daarom heeft ons college besloten om evenementen niet te bezoeken als er ballonnen worden opgelaten. Wees dus lief voor natuur en milieu en houdt ballonnen aan de grond!

Vanwege de nabijheid van twee vliegvelden (vliegveld De Kooy Den Helder en Zweefvliegcentrum Noordkop in Slootdorp) en de veiligheid van het vliegverkeer, is het geen goed idee om ballonnen op te laten en soms zelfs verboden.

Wensballonnen (lampionnen met open vuurtje) worden door de brandweer afgeraden vanwege brandgevaar. Als een wensballon eenmaal is opgelaten, kan het bijvoorbeeld terecht komen op een rieten dak of bij droogte natuurbrand veroorzaken. Voor meer achtergrond over ballonnen en de schade aan natuur en milieu lees het artikel van de Wageningen Universiteit.

Laat meer zien
Back to top button